Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Kriokonit

Kriokoni është pluhur i pudërt i prodhuar nga një kombinim i grimcave të vogla të shkëmbit, blozës dhe baktereve, mbushjen e vrimave të shkrira në sipërfaqen e akullt të akullit (vrima kriokofone). Ndërsa kriokoni thith rrezatimin diellor dhe nxit shkrirjen e akullit nën të, formohen vrimat cilindrike (vetëm gjatë verës).

Komponentet e kriokonit janë:

  • grimcat minerale tokësore – kuarc, feldspat, mikë, kalcite, minerale argjilore
  • ndotësit antropogjene (blozë)
  • mikrobet dhe lënda organike (algat, cianobakteret, kërpudhat, viruset, substancat humike)

Vrimat gjithashtu mund të mbajnë fara të fjetura që largohen nga era dhe jovertebrorët (si tardigradët).

Kriokonitet krijojnë një mekanizëm me reagim pozitiv dhe janë një kontribues i rëndësishëm për shkrirjen e sipërfaqes akullnajore.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.