Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Tardigrades

Tardigradët (të quajtur edhe “arinjtë e ujit” – ata duken sipërfaqësisht si arinj me tetë këmbë miniaturë dhe “gicat e myshkut”) janë jovertebrore të vegjël , kryesisht rreth 1 mm ose më pak në madhësi.

Ata jetojnë në një shumëllojshmëri të habitateve në mbarë botën: në myshkun e lagësht, në rërë, në ujë të freskët dhe në det.

Ata janë organizmat më të vështira në Tokë, të aftë për t’u përshtatur në një gamë të gjerë kushtesh të jashtme. Disa mund të përballojnë goditjen e ujit të valë dhe temperaturat afër zero absolute. Të tjerët kanë mbijetuar në presionet dërrmuese të oqeanit të thellë ose shkojnë pa ujë për vite. Tardigradët kanë mbijetuar në vakumin e hapësirës. Studiuesit japonezë shkrinë një grup tardigrash që ishin ngrirë për 30 vjet.

Ata janë pjesë konstante e mikrokozmosit të kafshëve të Arktikut . Ata banojnë në mush, lichens, tokës dhe madje edhe sipërfaqen e akullnajave, disa mund të hyjnë në gjumë pushimi.

Ato përfaqësojnë grabitqarët më të mëdhenj në ekosistemet kriokonite.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.