Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Tërmetet akullnajore

Tërmetet glaciale janë tërmete të moderuara (magnitudë sipërfaqësore) ~ 5 në shkallën Richter, zbuluar së pari në 2003.

Ata janë të lidhura ngushtë me lëvizjen e akullit. Ato ndodhin vetëm në rajonet me shpejtësi shumë të lartë të rrjedhës së akullit (më shumë se disa km në vit); mekanizmat janë në përputhje me përshpejtimin e grimcave masive të akullit në drejtim të rrymës. Ato kanë origjinën nga shpërbërja masive e akullit (ngjarje të pjelljes intensive), kryesisht në Grenlandë ose në Antarktidë.

Tërmetet akullore ndodhin më shpesh gjatë muajve të verës, kur shkrihet më shumë, dhe ato bëhen gjithnjë e më të zakonshme çdo vit, për shkak të ndryshimeve klimatike.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.