Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Termokarst

Procesi i degradimit të permafrosit të pasur me akull; ajo cakton me shpejtësi në pishina të thella të karbonit të ruajtura nga permafrost dhe rezulton në lirimin e karbonit organik. Ky është një proces i shpejtë, shumë i ndryshueshëm dhe në varësi të kushteve lokale hidrologjike, gjeomorfologjike, vegjetative, klimatologjike dhe gjeologjike.

Gjithashtu, termokarst i referohet një forme toke që rezulton nga shkrirja e tokës së pasur me akull. Shkrirja lë hollows të vogla, kënetore, si toka vendoset në mënyrë të pabarabartë. Në përgjithësi, aktiviteti rajonal termokarst tregon ndryshimin e klimës. Së bashku me temperaturat në rritje, vjen një rritje e reshjeve. Uji i shkrirjes së shpërbërjes së permafrostit dhe shiut fillojnë të bashkohen në mbytet të vogla. Me ujë të ngrohtë në sipërfaqe, në krahasim me temperaturën e tokës bazë shkakton shkrirjen e akullit dhe fillon procesi i termokarst.

Nga ana tjetër, format lokale mund të shkaktohen nga faktorë mekanikë – lëvizja e automjeteve të rënda ose ndërtimi i ndërtesave mbi permafrost etj.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.