Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Krateri Batagaika

Krateri Batagaika është një depresion termokarst, një megazë, më i madhi i këtij lloji: gati 1 km i gjatë dhe 86 metra i thellë dhe po rritet me shpejtësi. Ajo është e vendosur në Siberi, që ndodhet rreth 660 km në veri-lindje të kryeqytetit të Yakutskut të rajonit, që ndodhet pranë fshatit Batagai, në lagjen Verkhoyansk.

Nga vendorët shpesh quhet “porta drejt ferrit”.

Shkaku që çoi në krater filloi në vitet 1960. Si rezultat i shpyllëzimit të shpejtë, toka nuk ishte më e mbrojtur nga pemët gjatë verës, kështu që rrezet e diellit ngadalë ngrohnin tokën dhe nuk kishte fryrje nga pemët, duke e ftohur sipërfaqen. Ky kombinim i më pak mbrojtje nga drita dhe më pak i trazuar çoi në ngrohjen e sipërfaqes së tokës, shtresa e tokës drejtë mbi permafrost filloi të ngrohtë dhe permafrost vetë filloi të shkrirë. Pasi ky proces filloi dhe akulli u ekspozua në temperatura të ngrohta, fenomeni u përshkallëzua.

Krater Batagaika hap një zonë të gjerë të permafrost varrosur më parë, disa prej të cilave formuar parë mijëra vjet më parë.

Studiuesit besojnë se akulli dhe toka e ekspozuar përgjatë skajeve të kraterit mund të mbajnë deri në 200,000 vjet histori gjeologjike dhe biologjike.

Batagaika ka lëshuar një grusht kafshësh që kur filloi të rritet, me gjasë në fillim të viteve 1980. Equus lenensis (një kalë Pleistocen) dhe Bison priscus (bison stepe prehistorike) kanë dalë nga toka shkrirë, siç kanë pasur mbetjet e luanëve dhe ujqërve.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.