Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Kultura Dorset

Kultura Dorset është lashtë Paleo-Eskimo, kultura prehistorike e Grenlandës dhe Arktikut Lindor Kanadez. Ajo ekzistonte nga rreth 800 pes në 1500 AD. Kjo kulturë e izoluar Arktike e njohur si Dorset u zhduk pa një gjurmë gjenetike (banorët modern nuk janë të lidhur me to në mënyrë gjenetike). Ata jetonin kryesisht nga gjuetia e gjitarëve të detit dhe ishin të aftë të merrnin kafshë aq të mëdha sa një lopë deti ose sa një gjarpër me përmasa të mëdha.

Njerëzit e Dorsetit ndoshta numëronin jo më shumë se 3,000 njerëz në Arktikën Kanadeze, dhe jo më shumë se 1,000 në Grenlandë.

Teknologjitë e miratuara nga Dorset përfshijnë slitat të tërhequr me dorë me vrapues të shpejtë, këpucë të pastërta të quajtura akullore dhe anije të stilit të gurit për të djegur vajin. Ata krijuan gropa të mëdha për ruajtje dhe  organizimin në izolim të dimrit / pranverës, duke zhvilluar hidroizolimin, ruajtur rezidencat e përhershme në plazhet e Arktikut.

Pavarësisht nga mungesa e informacionit të qartë mbi origjinën e popullit Dorset, ata lanë pas dëshmi të konsiderueshme arkeologjike me ndihmën e mjedisit të ftohtë, të thatë Arktik. Artikujt tregojnë se Dorset ishin të përgatitur mirë dhe përshtatur për klimën e ftohtë veriore dhe ka disa dëshmi se Dorset ishin të parët në Arktik për të jetuar në kampe me iglu (shtëpi dëborë), edhe pse kishin gjithashtu banesa guri, dhe përdorën tendat kur ata lëviznin gjatë verës.

Dorset u zhdukën nga viti 1500 për arsye jo plotësisht të shpjeguara – disa pretendojnë se nuk ishin në gjendje të përshtateshin mirë me Periudhën e Ngrohtë Mesjetare, ose mund të jenë dëbuar nga të ardhurit – gjuetarët e balenave, të armatosur me harqe dhe teknologji të tjera relativisht të avancuara; inbreeding dhe sëmundjet mund të ketë kontribuar në zhdukjen e tyre.

Emri i tij vjen nga gërmimet e bëra në Cape Dorset në Baffin Island.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.