Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Lulëzim i planktonit

Kushtet fizike dhe nivelet e lëndëve ushqyese mund të çojnë në shumëllojshmëri të llojeve të planktonit të veçantë. Këto lulëzime të planktonit janë të zakonshme në të gjithë oqeanet e botës dhe mund të përbëhen nga fitoplanktoni, zooplanktoni ose zooplanktoni xhelatinoz, në varësi të kushteve mjedisore.

Shpërthimi-lulëzimi i popullsisë së fitoplanktonit ndodh kur drita e diellit dhe lëndët ushqyese janë veçanërisht të disponueshme për bimët dhe rriten dhe riprodhohen deri në një pikë ku ato janë aq të dendura sa prania e tyre ndryshon ngjyrën e ujit në të cilin jetojnë.

Blooms mund të jenë ngjarje të shpejta që fillojnë dhe përfundojnë brenda pak ditësh ose mund të zgjasin disa javë. Ato mund të ndodhin në një shkallë relativisht të vogël ose të mbulojnë qindra kilometra katrorë të sipërfaqes së oqeanit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.