Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Magnetosfera

Magnetosfera e Tokës është hapësira rreth planetit tonë ku fusha magnetike dominuese është fusha magnetike e Tokës (fusha gjeomagnetike). Kjo fushë vjen nga lëvizja brenda bërthamës së jashtme të lëngshme të Tokës.

Imagjinoni një shufer magneti te vendosur në qendër të Tokës dhe e anuar rreth 11º nga aksi -boshti i planetit. Linjat e terrenit gjeomagnetik të krijuar nga një dipol i tillë ndërpresin sipërfaqen e Tokës në Polet Veriore dhe Jugore Gjeomagnetike, të cilat janë vendosur (nga 2017) në 80.5 ° N, 72.8 ° W dhe 80.5 ° S, respektivisht 107.2 ° E.

Nëse fusha gjeomagnetike ishte e vetmja fushë magnetike e pranishme në hapësirë, do të shtrihej në pafundësi, duke u dobësuar me distancë në rritje nga Toka. Sidoqoftë, ndërsa dielli lëshon një erë diellore në sistemin diellor, ajo ushtron presion mbi magnetosferën dhe ndikon në formën e saj, duke e bërë atë një hapësirë ​​të mbyllur që është zvogeluar pjesën ditore dhe duke zgjatur netët.

Kufiri midis magnetosferës dhe erës solare quhet Magnetostopi. Është vazhdimisht në lëvizje nga shpejtësia e ndryshimeve të erës solare.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.