Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ngjyrosja e vjeshtës

Një ndryshim në ngjyrën e gjetheve në vjeshtë, nga gjelbërimi në ngjyra të tjera, të tilla si të verdhë, të kuqe ose portokalli. Kjo është e zakonshme në shumë pemë dhe mund të jetë një pamje spektakolare kur ndodh njëkohësisht në zona të mëdha. Mund të duket gjithashtu e pakuptimtë.

Pse të përdorim burime për të ndryshuar ngjyrat e gjetheve që janë gati të vdesin gjithsesi?

Përgjigjja është kryesisht se si vera vazhdon, bëhet shumë e kushtueshme për bimët që të mbajnë ngjyrën e tyre të gjelbër. Ajo që ndodh është që gjethet të ndalojnë prodhimin e pigmentit të gjelbër (nga klorofili), jo aq shumë sa që të fillojnë prodhimin e ngjyrave të reja. Shumica e ngjyrave të ndritshme të verdhë dhe të kuqe janë në fakt të pranishme në gjethe gjatë verës, por maskuar nga gjelbërimi. Ndryshimet e ngjyrave gjithashtu kanë funksione të rëndësishme që përgatit pemët për gjumin e tyre të dimrit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.