Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ngrohja e papritur e stratosferës (SSW)

SSW është një nga ndryshimet radikale të motit që vërehet në planetin tonë. Është një ngrohje e shpejtë (deri në rreth 50 ° C brenda një jave) në stratosferë, midis 10 km dhe 50 km lart. Ky fenomen shkaktohet nga valët atmosferike që vijnë nga troposfera.

Ngjarjet e SSW mund të ndodhin në çdo kohë nga fundi i nëntorit deri në mars. Ato mund të zhvendosin ose të ndajnë vorbullën polare; ato fillojnë dobësimin e vorbullës polare dhe nëse zhvendoset ose ndahet në dy rryma të ndara polare, te cilat lëvizin njera mbi Amerikën e Veriut dhe tjetra ngrihet mbi kontinentin Euroaziatik dhe mund të dërgojë ajrin më të ftohtë në hemisferën veriore në jug.

Aktualisht ne mund të parashikojmë me siguri SSW-te individuale rreth një jave përpara, dhe ne mund t’i zbulojmë ato në fillim me satelit dhe me vëzhgime të tjera.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.