Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ngrohtë e Mesme

Climatic Optimum (i njohur gjithashtu si MWP, Pak Klima Optimale, Periudha e Ngrohtë Mesjetare ose Periudha e Ngrohtë e Mesme) i referohet një periudhe historike klimatike gjatë së cilës besohet se temperaturat në Evropë dhe në rajonet fqinje të Atlantikut të Veriut kanë qenë të krahasueshme me to dhe të kenë tejkaluar edhe ato të shekullit të 20-të.

Është vlerësuar të ketë zgjatur përafërsisht 950-1300 vite pas Krishtit. Dëshmitë e deritanishme tregojnë se temperaturat aktuale globale janë më të larta tani se sa në kulmin e temperaturës globale të periudhës mesjetare të ngrohtë. Nuk ishte një ngjarje globale. Efektet klimatike të kësaj periudhe ishin të kufizuara kryesisht në Evropë dhe në Amerikën e Veriut, por për shembull, Paqësori lindor ishte më i freskët dhe më i thatë. Ngrohja mesjetare ishte e kufizuar në dy-tre intervale 20-30 vjeçare, me vlera të përbërë gjatë këtyre kohërave duke qenë vetëm e krahasueshme me intervalin e ngrohtë të mesit të shekullit të 20-të. Shumë shkencëtarë kanë vënë në dukje se intervali u karakterizua nga një rritje e rrezatimit diellor në hyrje të çiftuar me një mungesë relative të aktivitetit vullkanik dhe ndryshimeve në qarkullimin oqeanik.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.