Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Përforcimi Arktik

Përforcimi Arktik, është fakti se rritja e temperaturës në rajonet polare është e madhe në krahasim me rritjen e temperaturës në latitudes ulët, mund të përshpejtojë më tej ngrohjen e klimës edhe përtej Arktikut. Tendenca e ngrohjes në Arktik është gati dy herë më e madhe se mesatarja globale në dekadat e fundit. Shkaqet e mundshme janë:

  • ndryshimet në mbulimin e reve,
  • rritja e avujve atmosferikë të ujit,
  • transporti më i madh i ngrohjes atmosferike nga latitudat (gjerësitë) më të ulëta
  • dhe rënia e akulli të detit, janë sugjeruar si faktorë kontribues.

Humbja e akullit detar është një nga arsyet më të përmendura. Kur akulli reflektues shkrihet, dominon një oqean më i errët; kjo përforcon tendencën e ngrohjes sepse sipërfaqja e oqeanit thith më shumë nxehtësi dielli sesa sipërfaqja e dëborës dhe akullit.

Kjo do të thotë ulje në akullin e detit redukton albedo të Tokës.

Shkaqe të tjera të mundshme janë stuhi, të cilat kanë më pak gjasa të ndodhin në Arktik sesa në rajonet tropike. Stuhitë transportojnë nxehtësi nga sipërfaqja në nivele më të larta të atmosferës, ku modelet globale të erës e spastrojnë atë drejt latitudes më të larta. Bollëku i stuhive krijon një rrjedhje afërsisht të vazhdueshme të nxehtësisë larg tropikave, një proces që zbut ngrohjen pranë ekuatorit dhe kontribuon në përforcimin e Arktikut.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.