Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Përhapja e dyshemesë

Përhapja e kateve të detit është një proces në të cilin kriza e re oqeanike është krijuar në kreshtat e mesit të oqeanit si rezultat i aktivitetit vullkanik. Ndërsa pllakat tektonike po lëvizin larg njëri-tjetrit, ndodh fraktura (thyerja) e litosferës. Magma pastaj rritet nëpër këto fraktura,ulet në sipërfaqe dhe ftohet, duke krijuar kore të re.

Mosha e kores oqeanike është simetrike në lidhje me aksin e përhapjes dhe rritet me distancë nga ajo. Kjo është konfirmuar me matje magnetike, duke treguar modelin e vibrimeve të alternuara (të lidhura me rrotullimet e kaluara të poleve magnetike) me një kufi të pllakave divergjente duke qenë një vijë simetri.

Illustration: noaa.gov

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.