Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Perlat nga midhjet e ujërave të ëmbla

Njerëzit kanë përdorur perla nga midhjet e ujërave të ëmbla për të paktën 6000 vjet.

Perlat zhvillohen kur hyn në midhje një kokërr rërë ose një grimcë të ngurta të rastësishme. Prandaj, jo çdo midhje prodhon një perlë, dhe midhjet po prodhojnë perla më shpesh në disa lumenj sesa të tjerët.

Një vlerësim i përafërt është se në një mesatare një perlë prodhohet për 1000 midhje.

Marrja e perlave fillon nëse grimca e huaj hyn në zona të caktuara të gjëndrës së mushkërive. Një sekret i veçantë (shpesh i quajtur “nëna e perlës”) përfshinë grimcën. Duhen rreth 30 vjet për një midhje të ujërave të ëmbla për të bërë një perlë 4 mm të madh.

Perlat zhvillohen në forma të ndryshme, dhe vetëm një nga 1000 perlat janë të përkryer dhe të bardhë.

Në Mesjetë, perlat ishin pronë e mbretërve, mbretëreshave ose kishave, dhe peshkimi i perlave u ndëshkua rëndë.

Së bashku me lëvizjen e demokracisë të Evropës nga viti 1850 e në vazhdim, filloi një përhapje e madhe e peshkimit të perlave. Shumë popullata të midhjeve të ujërave të ëmbla u zhdukën.

Megjithatë, shumë njerëz vendës (Skoltsami, Lulesami dhe Estonians) nuk e vranë midhjen me qëllim që të mbledhin perla.

Ata butësisht hapën predhat e midhjeve për të shkundur perlat. Më pas ata vendosnin disa kokrriza rëre në midhje për të bërë “fara të reja të perla”. Sot, midhjet e perlave të ujërave të ëmbla mbrohen rreptësisht si një specie e rrezikuar në të gjithë Evropën. Vlera socioekonomike e perlave është shumë e ulët, ndërsa vlera ekologjike e midhjeve të gjalla në habitatin e tyre origjinal të lumenjve është shumë i lartë.

An embroidery made of perfect pearls from freshwater mussels. Photo: Paul Eric Aspholm

A handful of more typical pearls from freshwater mussels. Foto: Paul Eric Aspholm

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.