Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Përshtatjet fiziologjike

Fiziologjia është se si organet dhe indet e trupit janë të strukturuara dhe si ato punojnë.

Nga evolucioni (zhvillimi), fiziologjia e të gjithë organizmave të gjallë është projektuar për t’i mbajtur ata të shëndetshëm dhe të lulëzuar në mënyrë që të mbijetojnë dhe të riprodhohen.

Fiziologjia e çdo lloji është përshtatur në mënyrë specifike për mjedisin në të cilin speciet jetojnë normalisht.

Gjitarët e Arktikut, për shembull, kanë një sërë adaptimesh që i lejojnë ata të qëndrojnë gjatë gjithë vitit në të njëjtin vendbanim në vend që të emigrojnë në zona të ngrohta gjatë dimrit. Këto përfshijnë shtresa të trasha të izolimit të yndyrës, hojëza të veçanta të mushkërive, duke i lejuar ata të qëndrojnë për një kohë të gjatë si nën ujë ashtu edhe mbi ujë, dhe vendosjen e vonuar.

Në të kundërt, zogjtë migrues kanë adaptime për të lehtësuar lëvizjen në distanca të gjata, të tilla si struktura e zgavërt e kockave duke mbajtur krahun e trupit të ulët, krahët e gjata dhe madje edhe dopingun (po, ashtu si disa atletë të sportit)!

The thick layers of below-skin fat is one of many physiological adaptations that make seals able to live year-round in an Arctic environment. Photo: Jo Jorem Aarseth, NIBIO

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.