Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Përzgjedhja natyrore dhe përshtatja

  • Ju ndoshta keni dëgjuar të gjithë për Darvinin dhe teorinë e tij të famshme të përzgjedhjes natyrore.

Përmbledhur thjesht, përzgjedhja natyrore përcakton se kush mbijeton dhe që kush vdes. Natyra priret të ndryshojë shumë ngadalë nëse nuk bie meteori ose njerëzit ndërhyjnë shumë.

Karakteristikat që kanë kontribuar në mbijetesën e paraardhësve tanë të fundit kanë karakteristika që kontribuojnë në mbijetesën tonë sot. Ata që kanë më shumë nga këto karakteristika kanë më shumë gjasa të mbijetojnë, dhe kështu, nga çdo gjeneratë e re, këto veçori të veçanta përforcohen. Ne themi se këto karakteristika janë “përshtatje evolucionare”.

  • Përzgjedhja natyrore shpesh citohet si “mbijetesa e më të fortit”, gjë që i bën njerëzit të mendojnë se është e gjitha për të patur forcën, shijen, inteligjencën ose ndonjë tipar të tillë të favorshëm.
  • Mendoj se, jeta nuk është kaq e thjeshtë! Shpesh ndodhin gjëra të papritura.
    • Në shumë mjedise, individët që kanë më shumë gjasa të mbijetojnë nuk janë më të fuqishmit apo më të mirët, por ato me shumë karakteristika adaptive.
    • Ata mund të zhvillojnë më lehtë aftësi të reja nëse kushtet e tyre të jetesës papritmas ndryshojnë.
    • Ndonjëherë, është edhe fat i pastër që përcakton nëse jeni zgjedhur apo jo që të mbijetoni ose të vdisni.

Photo: adapted from Lur thematic encyclopedia, via Wikimedia Commons

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.