Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Peshkaqenë dhe patina

Peshqit kërmillorë (Chondrichthyes) janë një grup i lashtë kafshësh, që kanë ndryshuar pak në 100 milion vjet. Megjithatë, në aspektin e evolucionit të lashtë nuk do të thotë të vjetëruara, por më tepër se ata goditën në një plan trupash shumë të suksesshëm në fillim. Dy grupet moderne të peshqve kërcellë janë peshq të mirave (Holocephali) dhe elasmobranchs (Elasmobranchii). Grupi i mëvonshëm ndahet më tej në peshkaqenë dhe dogfishes (Selachimorpha), dhe rrezet (Rajiformes).

Në përgjithësi, peshqit e mirave janë peshq të detit të thellë që prejnë kafshët bentike. Ata janë quajtur kështu, sepse ata nuk kanë një fin butë normale, por një bisht të gjatë si-biçikletë. Grupi i vetëm i peshqve në ujërat islandeze që kanë një bisht të tillë janë grenadiers krejtësisht të palidhur (macrouridae). Të dy grupet gjenden kryesisht në ujërat e thella në jug të Islandës.

Rrezet dhe patinat jetojnë në bregun e detit dhe ushqehen në një shumëllojshmëri kafshësh të tjera benthic mbi një gamë të gjerë të thellësisë. Nga ana tjetër, peshkaqenë zakonisht janë grabitqarët e lartë pelagikë që gjenden gjithashtu në një gamë të thellë thellësie. Përjashtime ndodhin, pasi disa lloje peshkaqesh janë rreptësisht bentike dhe disa lloje skate janë pelagjike.

Peshkaqenë dhe rrezet mund të gjenden në të gjithë botën, por janë më të zakonshme në ujërat e ngrohta. Numri i specieve bie në mënyrë të konsiderueshme ndërsa ujërat bëhen më të ftohtë dhe në ujërat islandeze ato nuk janë të zakonshme nga asnjë standard.

Vetëm katër specie kanë mbajtur në mënyrë të rregullt kapjet komerciale: peshkaqenët e Groenlandës (Somniosus microcephalus), qengjat e gjelbër (Squalus acanthias), skajet e zakonshme (Dipturus batis) dhe rrezet yjore (Amblyraja radiata). Të gjitha janë gjetur jashtë Islandës veriore dhe dy prej tyre, peshkaqeni i Grenlandës dhe rrezet yjore janë mjaft të zakonshme.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.