Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Revoltë Kautokeino

Revolta Sami në Guovdageaidnu, e njohur gjithashtu si rebelimi / revoltimi / kryengritja e Kautokeino, u zhvillua të hënën më 8 nëntor 1852, kur anëtarët e famullisë sulmuan fshatin, vendosën zjarr në shtëpi dhe vranë tregtarin dhe përmbaruesit.

Rebelët u kapën nga Sami të tjerë.

Kryengritja e Kautokeino është shembulli i vetëm i revoltës së motivuar nga feja, që i përket Laesthedianizmit.

Gjatë kësaj kohe, Sami ishin më të varfër se banorët norvegjezë në veri, dhe ata konsideroheshin shoqërisht më të ulët se norvegjezët.

Tregtari vendas, i cili shiti pijet alkoolike Sami, ishte një objektiv për rebelimin për shkak të mashtrimit të tij të përsëritur dhe shfrytëzimit të klientëve Sami, shumë prej të cilëve ishin alkoolistë të pambrojtur.

Rebelët përbëheshin nga një grup prej rreth 35 Sami që kishin bashkuar forcat për t’u bërë një Sida e madhe, e udhëhequr nga Mons Somby (27 vjeç) dhe Aslak Hætta (28 vjeç). Së bashku me Ellen Skum (25), Lars Hætta (18) dhe Henrik Skum (20), ata u dënuan me vdekje në gjykim pas ngjarjes, por këto të fundit 3 u falën më vonë dhe morën dënime të përjetshme të punës së rëndë krahas 8 tjerëve njerëz (4 burra dhe 4 gra).

Dy nga udhëheqësit, Mons Somby dhe Aslak Hætta, u prenë më vonë nga qeveria norvegjeze.

Një tjetër 15 vetë u dënuan me burg për gjatësi të ndryshme nga disa ditë deri në 12 vjet.
Tre vetë vdiqën para ose gjatë gjykimit dhe 4 u liruan.

Samiu shumë rrallë përdorte dhunë fizike në marrëdhëniet e tyre me autoritetin kombëtar
Disa historianë kanë teorizuar se disa nga rebelët e rebelimit të Kautokeino ishin të sëmurë mendërisht dhe kjo ishte arsyetimi për dhunën.

Historianë të tjerë pohojnë se dhuna ishte rezultat i një interpretimi fetar të mashtruar të mësimeve të Laestadius.
Interpretimi i tyre i Laestadianizmit i udhëhoqi rebelët që të besonin se ata duhej të “eksorcionin” keqen e alkoolit tërësisht nga komuniteti i tyre.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.