Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Tundra e Arktikut

Tundra e Arktikut është bioma më veriore në Tokë (termi “biome” i referohet bimëve dhe kafshëve të shpërndara në zonën dhe klimën e përcaktuar) tipike për ishujt (p.sh. Spitsbergen, Grenlandë) dhe territoret e disa vendeve (p.sh. Norvegjia, Rusia, në Arktik).

Për shkak të sezonit të shkurtër të rritjes (rreth 50-60 ditë), erërat e forta, reshjet e varfra dhe llojet e bimëve të tokës, rriten deri në disa centimetra. Prania e zonave me ngrirje përgjatë gjithë vitit (permafrost) mendohet të jetë shkaku kryesor i mungesës së pemëve dhe shkurreve në tundër, sepse ata nuk janë në gjendje të zhvillojnë sistemin e tyre rrënjësor.

Tipike për tundër janë mush, lichens (p.sh. myk caribou – Cladonia rangiferina), kullosa, shkurre xhuxh (p.sh. shelg polare – Salix polaris, madje edhe lule si poppy Svalbard (Papaver dahlianum).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.