Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Troposferë

Troposfera është një shtresë e atmosferës së Tokës e vendosur në mes të tokës dhe rreth 14 km lartësi. Është pjesa e atmosferës ku temperatura zvogëlohet shpejt me rritjen e lartësisë.

Në figurën, pjesa e poshtme e profilit të temperaturës, nga toka deri në 14 km lartësi, temperatura e ajrit bie me lartësi.

Masat e ajrit të ngrohta në troposferë kanë tendencë të rriten në drejtim të masave ajrore më të ftohta, më pak të dendura mbi të dhe të qetësohen, ndërsa masat ajrore të ftohta kanë tendencë të zbresin dhe të ngrohen. Kjo çon në ajër vazhdimisht duke u përzier në të gjitha lartësitë në troposferë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.