Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ujku Arktik

Ujku i Arktikut (ujku polar, ujku i bardhë – Canis lupus arctos) është një nën-specie e ujku gri – më i vogël, por më i rëndë se kushëriri i tij evropian; e vetmja nën-specie e ujkut që nuk është e kërcënuar. Ujqërit Arktik kryesisht banojnë në Kanada Veriore dhe Alaska, pjesë të Grenlandës, Islandës dhe Evropës Veriore.
Për shkak të ftohtit ekstrem ku jeton Ujku Arktik, ai ka ngjyrë të bardhë gjatë gjithë vitit që e lejon atë të përzihet në rrethinën e tyre me dëborë. Ujqërit e Arktikut kanë dy shtresa të trasha leshi. Shtresa e jashtme bëhet më e trashë sa vijnë muajt e dimrit.

Shtresa e parë ndihmon për të formuar një barrierë të papërshkueshme nga uji për lëkurën. Ujqit po bredhin individualisht ose në grupe. Grupet zakonisht përbëhen nga një mashkull i rritur dhe femër i rritur dhe pasardhësit e tyre. Madhësia e grupeve zakonisht është 5 deri në 8 anëtarë. Ujku Arktik është një mishngrënës. Dieta e saj bazohet në dhelprën Arktike, Karibu, buajt, lepuri Arktik, lemming (një brejtës i vogël, i shkurtër, i lidhur me vorbullët, që gjendet në tundrën e Arktikut) dhe fokat. Zakonisht, vetëm meshkujt arktik dhe femrat alfa riprodhohen, megjithatë, në grupe të mëdha mund të bashkohen edhe të tjerë. Nëna lind 2 ose 3 këlysha gri-gërmuar në fund të majit deri në fillim të qershorit. Për pjesën më të madhe të vitit, habitati i ujkut të Arktikut mbulohet me akull të trashë. Ujqërit e Arktikut nuk janë në gjendje të gërmojnë nëpër terrenin e ngrirë për të krijuar strofull. Për këtë arsye, ata strehohen në shpella dhe gjethe dhe në mesin e pemëve.

Ujqit mund të udhëtojnë deri në 200 km në një ditë të vetme – dhe të drejtuar me shpejtësi deri në 65 km / h.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.