Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Vargu Fibonacci

Vargu Fibonacci është një model numerik – një seri numrash ku një numër gjendet duke shtuar dy numrat përpara tij. Sekuenca shfaqet në shumë mjedise në matematikë dhe në shkencat e tjera.

Matematikanët kanë mësuar të përdorin vargun e Fibonaccit për të përshkruar forma të caktuara që shfaqen në natyrë. Këto forma quhen spirale logaritmike, dhe predha Nautilus janë një shembull. Ju gjithashtu shikoni forma spirale logaritmike në galaktikat spirale, dhe në shumë bimë të tilla si luledielli. Disa bimë kane degë në mënyrë të tillë që ata gjithmonë kanë një numër Fibonacci të pikave në rritje. Lulet shpesh kanë një numër Fibonacci të petaleve, margaritat mund të kenë 34, 55 ose madje deri 89 petale.

Vargu u përshkrua nga Leonardo Pisano, matematikan italian i njohur më mirë si Fibonacci, i cili gjithashtu popullarizoi sistemin numerik Hindu-Arabik në sistemin perëndimor.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.