Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Yakuts

Shumica e kombeve siberiane janë me origjinë turke. Yakuts jetojnë në Republikën e Sakait me kryeqytetin në Yakutsk, i cili që nga viti 2000 i përket Distriktit Federal të Lindjes së Largët Ruse (në pjesën gjeografike lindore të Siberisë).

Gjuhët zyrtare janë Yakut (Sakha) dhe rusisht, megjithëse Yakutia është një nga disa subjektet territoriale të Federatës Ruse në të cilën rusët janë një pakicë kombëtare.

Sipas regjistrimit të vitit 2018, numri i yakutëve që jetojnë në Republikën e Sakait arriti në 964 330 persona.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.