Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Zbulimi i Grenlandës

Njerëzit e parë që vendosën këmbë në Grenlandë arritën rreth 4-5000 vjet më parë nga kontinenti i Amerikës së Veriut nëpërmjet Kanadasë, kur deti u ngri, në ngushticën e ngushtë në Thule, në pjesën veriore të Grenlandës.

Jo më pak se gjashtë kultura të ndryshme Inuit kanë emigruar në disa valë. Popullsia e Grenlandës sot rrjedh nga imigrimi i fundit, kultura Thule, e cila mbërriti këtu  rreth shekullit të 9-të pas Krishtit.

Grenlanda ishte e panjohur për evropianët deri në shekullin e 10-të. Erik Kuqi konsiderohet gjerësisht personi i parë që zbuloi Grenlandën, por në fakt Gunnbjørn, i biri i Ulk Krake, e kishte parë atë njëqind vjet më parë, kur u hodh nga një stuhi, por kurrë nuk u ul.

Sagat islandeze pohojnë se Vikingu, Erik Thorvaldsson, i njohur si Erik Red (norvegjez i vjetër Eirik Rauð) u rrit në Norvegji. Sipas sagave, babai i tij, Þorvaldr Ásvaldsson, u debua nga Norvegjia në 960 pas Krishtit si rezultat i “një numri vrasjesh” dhe kështu familja e Erik u vendos në Islandë. Erik u martua me Thjodhild. Megjithatë në Islandë Erik ishte përfshirë në kontestime dhe vrasje të mëtejshme që rezultuan në shpalljen e tij të jashtëligjshme dhe të dënuar me tre vjet heqje lirie. Ai u largua nga Islanda rreth vitit 982 A.D dhe arriti në ishull. Erik e quajti atë Grünland, ose Grenlandë në anglisht, për shkak të livadheve të gjelbra që gjente. Ai gjithashtu besonte se emri ishte më i ftuar dhe se njerëzit do të dëshironin të shkonin atje.

Në vitin 985, dënimi i Erik Red kishte mbaruar dhe ai u kthye në Islandë. Deri në vitin e ardhshëm, ai kishte bindur disa qindra njerëz që Grenlanda mban premtimin e madh. Në vitin 985, ai filloi me 25 anije dhe më shumë se 400 vetë. Disa anije duhej të ktheheshin ose humbën, por 14 arritën, dhe së shpejti pelegrinët krijuan dy koloni, Settlementi Lindore (ose Eystribyggð) dhe Settlementi Perëndimore (ose Vestribyggð), me një numër vendbanimesh të vogla mes tyre.

Bujqësia ishte e vështirë, por kolonët ishin në gjendje të rrisnin blegtorinë dhe grurë të mjaftueshëm për t’i ushqyer. Por me kthimin e mijëvjeçarit, kishte rreth 3.000 vikingë që jetonin në 300-400 ferma. Shoqëria e tyre mbijetoi në Grenlandë për një tjetër 500 vjecar. Greenland ishte në gjendje të eksportojë gëzof, lesh, dele, dhjamë balene dhe fildish prej baldose. Për shkak të përparimit të Epokës së Pakët Akullnajore,  kolonia ra gjatë shekullit të 14-të. Jeta ishte bërë shumë e vështirë, transportimi shumë i vështirë për shkak të rritjes së akullit. Nga 1408, të gjithë kolonët ishin zhdukur.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.