Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Zhdukja masive

Një ngjarje kur të paktën gjysma e të gjitha gjallesave vdesin në një kohë relativisht të shkurtër. Këto ngjarje e lënë Tokën të gatshme për ndryshimet evolucionare, ndërsa gjallesa te reja zhvillohen për të marrë vendet e atyre që u zhdukën.

Shkencëtarët kanë zbuluar të paktën pesë zhdukje masive të ndryshme, të referuara si Big 5 (5 te medhate), mbi historinë kur diku midis 50 dhe 75% të gjallesave kanë humbur.

  • Ordovician – SIrurian (439 milion vjet më parë)
  • Devonian i vonshëm (364 milionë vjet më parë)
  • Permian-triassic (251 milion vjet më parë)
  • Triassic-Jurassic (midis 199 dhe 214 milion vjet më parë)
  • Kretak – Paleogjen (65 milion vjet më parë)

Shkaqet kryesore të identifikuara ishin: ciklet akullnajore në Tokë dhe ndryshimet korresponduese në nivelin e detit, ndryshimet në kimi dhe qarkullimin atmosferik dhe oqeanik, ulja e niveleve të oksigjenit në oqean, aktiviteti i vullkanit, ndikimi i asteroidit, ndryshimi i klimës.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.