Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Asaltul ghețarului

Asaltul ghețarului – înseamnă accelerarea bruscă a mișcării ghețarului, care apare deseori la ghețarii moderați și politermali. Nu a fost constatată apariția mișcării bruște a ghețarilor reci. Mișcarea bruscă a ghețarului este însoțită de avansarea (schimbarea poziției frontale, cu, chiar și câțiva/mai mult de zece kilometri), uneori catastrofală, combinată cu o dezintegrare semnificativă a masei de gheață în blocuri separate de crăpături. În zona frontală a ghețarului sunt vizibile deformații în regiunea morenei. Această imagine este ușor de recunoscut pe teren sau pe poze aeriene sau satelitare. Perioadele de mișcări bruște se repetă periodic, o dată la câțiva ani la câțiva zeci de ani (astfel, ghețarii care asaltează sunt numiți ghețari pulsatori). Aceștia nu arată însă dependență de schimbările climatice recurente. Nu este explicată în întregime formarea fenomenului de asalt, dar, cu toate acestea, condiția de bază este abilitatea de a reține apa în substratul ghețarului astfel că, atingând o presiune înaltă, ar provoca o alunecare rapidă a fundului ghețarului într-o zonă mai mare.

Modificările profilului longitudinal și transversal al Ghețarului Ursului (Pamir) în perioada de înainte, după și în timpul asaltului în anul 1973

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.