Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Orm

Mange ormefylder findes i havet, denne organ struktur ser ud at være meget vellykket. Imidlertid er mange af arterne ganske små og ikke iøjnefaldende. De segmenterede orme (Annelida) er ofte store og iøjnefaldende. Segmenterede orme kan yderligere opdeles i 4 hovedgrupper; igler (hirudinea), som er sjældne i havet, regnorme (oligochaeta), som faktisk er almindelige i havet, men disse marine arter er små og ubemærkede, tungeorme (echiura), der kan blive ganske store, men er sjældne i lavvand og havbørsteorme (polychaet).

Nu, børsteorme er almindelig overalt i havet, og mange er store og iøjnefaldende. Hvis du finder en orm i havet, er det højst sandsynligt en børsteorm. Alle af dem har vedhæng (kaldet parapodia) med børster på dem. Formen og størrelsen af disse vedhæng samt tilstedeværelsen og strukturen af børstehårene anvendes til at identificere forskellige arter.

Der er stor variation i udseendet af forskellige arter af børsteorme. Mange har meget små vedhæng og børster, så de ligner regnorme, mens andre ikke ligner orme overhovedet. Fodervaner er også forskellige: der er filterfodringsmidler, detritusfoderere, ådselædere og kødædende. Børsteorme er igen vigtigt mad til mange fiskearter-især kuller og fladfisk-samt vadefugle på kysten.

Errantia børsteorme er de mobile orme. De bygger ikke rør. Nogle gange begraver de sig i sedimentet, men laver ikke permanente burrows. De er ofte farverige med store vedhæng og børster. De mest iøjnefaldende af disse er ragormene (nereididae). Den mest almindeliga børsteorm (Hediste diversicolor) er almindelig i brakvand tæt på floderne på Nordirland. Den græsser ned i sedimentet for at skjule, men kryber rundt for at lede efter mad. Den største af børsteormene er konge børsteormen (Alitta virens). Den kan vokse op til 90 cm lang (36 “).

På mudder-bund, under kystlinjen, store “catworms” (Nepthys spp.) Er ganske almindelige.Scale orme” (Polynoidae) graver sig ikke ned i sedimentet overhoved, og er i virkeligheden mest almindelige på hårde overflader i modsætning til de fleste andre orme. Ligesom deres navn antyder de er omfattet af skæl langs hele ryggen for beskyttelse.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.