Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Λογκγέαρμπγεν

Το Λογκγέαρμπγεν είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στο νησί Σπίτσμπεργκεν (Spitsbergen) και η πρωτεύουσα του Σβάλμπαρντ (Svalbard). Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, στην αρχή του ποταμού Λογκγέαρμπγεν των ομώνυμων φιόρδ.

Το όνομά της πόλης προέρχεται από τον John Munroe Longyear, έναν αμερικανό ιδιοκτήτη εξορυκτικής εταιρείας, ο οποίος ξεκίνησε τον πρώτο οικισμό το 1906. 10 χρόνια αργότερα, μια νορβηγική εταιρεία «Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK)» αγόρασε την συμφωνία εξόρυξης, πραγματοποιώντας εξαγωγή άνθρακα μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη καταστράφηκε κατά το πλείστον και ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ένα από τα λίγα κτίρια που διατηρήθηκαν.

Μετά τον πόλεμο η πόλη ξαναχτίστηκε με προδιαγραφές ως μιας πόλης εξόρυξης και διατηρήθηκε ως έχει μέχρι τη δεκαετία του 1990. Η εταιρεία «Store Norske Spitsbergen Kulkompani» ήταν η ιδιοκτήτρια της πόλης, όπου χειριζόταν όλες τις εγκαταστάσεις, όπως το σχολείο, την ιατρική περίθαλψη ή την πισίνα, καθώς και καταστήματα, σπίτια ή ένα βενζινάδικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1980 χρησιμοποιούταν ένα ειδικό νόμισμα Svalbard, αντί των νορβηγικών κορωνών. Το 1993, το νορβηγικό κράτος ανέλαβε την πόλη και τη μετέτρεψε σταδιακά σε μια “κανονική” πολιτεία, σε σύγκριση με τον προϋπάρχοντα οικισμό εξόρυξης που διοικούταν από μια εταιρεία. Κατασκευάστηκαν εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, καθώς επίσης και τα πρώτα ξενοδοχεία  για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ήταν αυτή η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου η επιστημονική δραστηριότητα ξεκίνησε στο Λογκγέαρμπγεν. Το 1993 εγκαινιάστηκε το Πανεπιστήμιο του Σβάλμπαρντ-UNIS. Οι σπουδαστές και οι καθηγητές πήγαιναν στο UNIS για μικρότερα χρονικά διαστήματα, συνήθως από μία εβδομάδα έως ένα χρόνο. Ορισμένες από τις υποδομές που χτίστηκαν για τους ανθρακωρύχους προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα – για παράδειγμα, οι στρατώνες των εργαζομένων στην περιοχή Nybyen χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ως εστίες του πανεπιστημίου. Αργότερα, ένα επιστημονικό ραντάρ και ένας δορυφορικός σταθμός εγκαταστάθηκαν, καθώς και η εξαιρετικά σημαντική και φημισμένη τράπεζα σπόρων (seed bank). Σήμερα, οι τουριστικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες αποτελούν τα σημαντικότερα μέρη της λειτουργίας της πόλης. Ο πληθυσμός είναι 2200 άτομα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατέχουν οι κάτοικοι του Σβάλμπαρντ.

Το Λογκγέαρμπγεν, είναι ένας κόμβος για τους ταξιδιώτες στους ποικίλους ερευνητικούς σταθμούς της Αρκτικής και του Σβάλμπαρντ. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι δρόμοι στο Λογκγέαρμπγεν δεν φέρουν ονόματα.

Επισκόπηση του Λογκγέαρμπγεν, φωτογραφία: Julian Podgórski.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.