Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Longyearbyen

Longyearbyen është hapësira (lokalitetit) më e madhe në Spitsbergen Island dhe kryeqytetin e Svalbard. Ajo është e vendosur në pjesën qendrore të ishullit, në grykën e Longyear lumit në lokalitetitn Longyear.

Emri vjen nga John Munroe Longyear, një pronar amerikan i një kompanie minerare, i cila inicioi vendbanimin e parë në vitin 1906.10 vjet më vonë një kompani norvegjeze, Store Norske Kullkompani (Great Norwegian Coal Company), bleu vendbanimin dhe ka kryer nxjerrjen e qymyrit gjatë viti. Gjatë Luftës së Dytë Botërore qyteti u shkatërrua kryesisht, një uzinë e vjetër e energjisë ishte një nga ndërtesat e pakta që mbijetuan.

Pas luftës qyteti u rindërtua si një qytet minierash dhe u mbajt si i tillë deri në vitet ’90. Norske ishte pronar i qytetit dhe ata vepronin në të gjitha ambientet siç janë shkolla, kujdesi mjekësor ose pishina, dyqane, banesa ose stacion benzine. Vlen të përmendet se deri në vitin 1980 një monedhë speciale Svalbard u përdor aty, në vend të kurorave norvegjeze. Në vitin 1993 shteti norvegjez mori përsipër qytetin dhe gradualisht e shndërroi atë në një qytet “normal” civil, në krahasim me një zgjidhje të minierave të drejtuar nga ndërmarrja. U themeluan dyqane komerciale dhe kompani dhe shërbime të tjera si dhe demokracia lokale dhe hotelet e para undërtuan për turizëm.

Ishte në këtë kohë, se aktiviteti shkencor filloi në Longyearbyen. Në vitin 1993 u përurua Universiteti i Svalbard – UNIS. Studentët dhe lektorët vijnë në UNIS për qëndrime më të shkurtra, zakonisht nga një javë deri në një vit. Disa nga infrastruktura e ndërtuar për minatorët u përshtatën për realitetin e ri – për shembull kazermat e punëtorëve në lagjen Nybyen përdoren aktualisht si strehim universitar. Më vonë një radar shkencor dhe një stacion satelitor ku është instaluar, si dhe një bankë shumë e rëndësishme dhe e njohur e farës. Aktualisht, aktivitetet turistike, arsimore dhe shkencore janë pjesët më të rëndësishme të funksionimit të qytetit. Popullsia është 2200, një shumicë e madhe e banorëve të Svalbard-it.

Longyearbyen, është një qendër për udhëtarët në stacionet kërkimore të Arktikut dhe Svalbard. Është mirë të dihet, se rrugët në Longyearbyen nuk mbajnë emra.

Përmbledhje e Longyearbyen, foto: Julian Podgórski.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.