Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Lope deti

Lope deti – Odobenus rosmarus – është gjigandi i butë i Arktikut. Lopet edetit e kanë lëkurën te rrudhosur ngjyrë kafe dhe rozë, pende notimi, dhe shumë dhjame në trupat e tyre për t’i mbajtur ata të ngrohtë në ujë të ftohtë Arktik. Te vegjlit e rritur peshojnë nga 600 në 1,500 kilogramë dhe mund të jenë deri në 3,2 metra.

Ata kanë thirrje të gjata dhe mustaqe të ndjeshme, duke i lejuar ata të gjejnë ushqimet e tyre të preferuara poshtë në thellësinë e thellë të detit. Ata nuk lëvizin shpejt në tokë, por janë të shpejtë në ujë (deri në 35 km/h). Përshtatjet e tjera të zhytjes përfshijnë një përqindje të madhe të gjakut në trupin e tyre për të transportuar oksigjen (rreth 12%), ndërsa qelizat e tyre të kuqe të gjakut (që mbajnë oksigjenin) janë jashtëzakonisht të mëdha. Përveç kësaj, muskujt e tyrekanë një përmbajtje të lartë të myoglobinës së proteinës detyruese të oksigjenit. Myoglobina transporton dhe ruan oksigjen në indet e muskujve. Kur zhyten, rrjedha e gjakut hiqet nga lëkura dhe stomaku, drejt organeve ku nevojitet oksigjeni, si zemra dhe truri. Të gjitha këto përshtatje lejojnë një përdorim efikas dhe të gjatë të dyqaneve të oksigjenit, ato mund të mbeten të zhytur deri në dhjetë minuta (ka pasur një rresht të konfirmuar prej 25 minutash); ata ngadalësojnë rrahjet e zemrës gjatë zhytjes.

Lopet e detit mund të jetojnë deri në 40 vjet. Femrat kanë vetëm një viç çdo dy deri në tre vjet. Foshnjat mund të notojnë sapo të lindin, të qëndrojnë me nënën e tyre për më shumë se dy vjet.

Çdo pranverë ato  shkojne në veri për të ushqyer, me shkrirjen e akullit. Ata ushqehen gjatë gjithë verës.  Janë mishngrënës, por nuk janë gjuetarë të egër. Lopet e detit ushqehen me butak  dhe midhje. Disa llogaritjet tregojnë se një  prej tyre mund të gjejë dhe të hajë një butak në rreth gjashtë sekonda. Kjo shpejtësi i lejon  të konsumojë shumë ushqime në një pikiatë.

Grabitqarët kryesorë të tyre janë arinjtë polare, balenat vrasëse dhe njerëzit. Në vitet 1950, popullsia e tyre ishte pothuajse e eleminuar për shkak të gjuetisë tregtare, por popullsia u rikthye në një numër të lulëzuar në vitet 1980. Në ditët e sotme, indet e saj yndyrore mund të grumbullojnë toksina.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.