Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Lugina e marinës akullore

i njohur gjithashtu si Urstromtal (nga gjermanishtja), është një luginë e gjerë dhe e sheshtë e formuar në permafrost përpara frontit të një fletëje akullore që tërhiqet. Uji që del nga fleta e shkrirjes së akullit (uji proglacial) dhe uji që rrjedh nga zonat tashmë të deglaciuara (uji shtesë akullnajor) shkakton sipërfaqen dhe akumulon materialin përpara një akullnajë. Në tribunat e luginës akullore u formuan dunat (për shembull në luginën glaciale të Varshavës-Berlin, aktualisht në Kampinos Forest, në luginën e lumit Narew).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.