Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Αρκτική ενίσχυση

Αρκτική ενίσχυση ονομάζεται το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στις πολικές περιοχές η οποία είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω την αύξηση της θερμοκρασίας, πέρα από την Αρκτική. Η τάση αύξησης της θερμοκρασίας στην Αρκτική είναι σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες δεκαετίες. Τα πιθανά αίτια είναι: οι μεταβολές στην νέφωση (κάλυψη περιοχών από νέφη), οι αυξήσεις των ατμοσφαιρικών υδρατμών, η μεταφορά περισσότερης ατμοσφαιρικής θερμότητας από τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και η μείωση του πάγου της θάλασσας, έχουν όλα προταθεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο.

Η μείωση της ποσότητας του θαλάσσιου πάγου θεωρείται ως μια από τις πλέον δημοφιλείς αιτίες. Όταν ο πάγος (που αντανακλά αποτελεσματικότερα την ηλιακή ακτινοβολία) λιώνει, κυριαρχεί ένας σκοτεινότερος ωκεανός: αυτό ενισχύει την τάση για θέρμανση επειδή η επιφάνεια του ωκεανού απορροφά περισσότερη ηλιακή θερμότητα από την επιφάνεια του χιονιού και του πάγου. Αυτό σημαίνει πως η μείωση του πάγου στη θάλασσα μειώνει τη λευκαύγεια της Γης.

Άλλη πιθανή αιτία είναι οι καταιγίδες, οι οποίες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβούν στην Αρκτική απ’ ότι στις τροπικές περιοχές. Οι καταιγίδες μεταφέρουν τη θερμότητα από την επιφάνεια του εδάφους σε υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας, όπου τα παγκόσμια ρεύματα ανέμων την ωθούν προς τα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Η αφθονία των καταιγίδων δημιουργεί μια σχεδόν σταθερή ροή θερμότητας μακριά από τους τροπικούς, μια διαδικασία που μειώνει τη θέρμανση κοντά στον ισημερινό και συμβάλλει στην Αρκτική ενίσχυση.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.