Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Брадеста фока

Брадестата фока (Erignathusbarbatus) e најголемата фока која живее на Артикот. Припаѓа на фамилијата од “вистински фоки’’. Животните сакаат да се релаксираат на мразот; да ги видите на земја е прилично ретко. Малите се родени во пролет, најчесто Мај.

Тие можат да влезат во вода по само неколку часа откако ќе се родат за да не бидат изедени од поларна мечка. Малите конзумираат околу 8 литри од високо-масно млеко (50% масти) дневно. По одреден период (18-24 дена) живеејќи со својата мајка тие се спремни да живеаат самостојно. Во текот на сезоната на парење, мажјаците  „пеат“ за да ги привлечат женките. Нивните „песни“ се слушаат во мирни услови и до 19км оддалеченост.

Крзното на овие фоки може да биде сиво или темно сиво со светол стомак иако понекогаш имаат црвено-портокалови фаци и предни перки. Во потрага по храна на морското дно (најчесто нуркаат до длабочина од 200-300м) предизвикува соединија на железо да формираат меки субстрати кои се закачуваат на крзното на фоката и хемиски реагираат со кислородот надвор од водата. Главниот предатор на оваа фока е поларната мечка.

Интересен факт:

Популацијата на брадестите фоки во Аљаска е често надгледувана од НОАА рибарите.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.