Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Снег од лубеница

И покрај ниската температура, речиси близу до  нулата, киселоста, сончевото зрачење и минимална  хранлива вредност, во снегот се појавуваат преку 60 видови на алги. Најчест вид на снежните алги е, Chlamydomonas nivalis кои го oбојуваат снегот црвен или розев. Овај феномен е наречен “снег од лубеница” или “крвав снег”. “Снегот од лубеница” се формира кога  сонцето  ги загрева и ги топи остатоците од зимата, при што истопените остатоци имаат мирис сличен на лубеница.

Кога овие алги- типично зелени организми – ќе бидат изложени на многу сонце, тие произведуваат природен вид на “сончање”  што ги бои падините розеви или црвени при што снегот се затемнува, овозможувајки да се загрева и да се топи побрзо. Споредено со чистиот снег, алгите го менуваат снежното албедо, кое предизвикува намалување од 13% во текот на  сезоната на топење на Арктикот. Тоа значи дека потемниот снег ке абсорбира повеќе светлина и може да предизвика позитивни повратни информации, како на пример поголемо снежно топење, потемна површина, повисоки температури и друго.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.