Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Хибернација

Хибернацијата е состојба на неактивност со намалување на метаболичките процеси, температурата на телото, побавно дишење и срцеви отчукувања од вообичаеното. Се однесува на ендотерми – топлокрвни животни.

Хибернацијата е начин на зачувување на енергијата од страна на животните кога има ниски температури, а храната е ретка. Во зависност од видот, состојбата на телото, годишното време или температурата на околината, хибернацијата може да трае од неколку дена до неколку месеци.

Иако поларните мечки остануваат активни во текот на целата година, бремените женки влегуваат во состојба слична на хибернацијата во снежниот појас неколку зимски месеци пред да ги родат своите младенчиња.

Сепак во текот на зимата може да се забележи како феномен кај поларните мечки -“хибернација на одење” – поради ниските температури животните можат да го намалат метаболизмот за да ги намали енергетските загуби што ја одржуваат истата телесна температура.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.