Løvemanet
Løvemanet (eller løvemankemanet) (Cyanea capillata) er den største manetarten, og kan bli opptil 12 meter bred og ha tentakler opp til 10 meter lange. Den er ikke farlig for mennesker, men å komme borti den kan være smertefullt nok. Navnet har løvemaneten fått på grunn av sine røde og gule tentakler, som ligner fargen på en løvemanke. Fargene varierer med størrelsen på maneten. De største blir mer mørk lilla i fargen. De er blant de eldste dyrene på jorden og har vært her i 650 millioner år.
Til tross for sin enorme størrelse lever løvemaneter bare i ett år. De trives best i kaldt vann som rundt Arktis, Nord-Atlanterhavet og nordlige Stillehavet. De spiser nesten alt, fra de minste zooplankton til andre maneter, til og med deres egen art (kannibalisme).
En del forskere mener at maneter favoriseres av menneskelig aktivitet. Det snakkes nå om en manetepidemi enkelte steder, men det er uenighet om både omfang1 og årsak2. Overfiske, klimaendringer og forurensning kan ha bidratt til å fremme maneter fordi det reduserer bestandene av manetenes viktigste rovdyr eller øker bestandene av deres byttedyr.
- Sanz‐Martín, M. et al. (2016) “Flawed citation practices facilitate the unsubstantiated perception of a global trend toward increased jellyfish blooms.” Global Ecology & Biogeography, 25: 1039-1049.
- Condon, Robert H., et al. (2013) “Recurrent Jellyfish Blooms Are a Consequence of Global Oscillations.” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 110: 1000–1005.