Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Fjellrype

Fjellrype (Lagopus muta) er en av to rypearter i Norge.  Samme art lever over hele nordkalotten, i Alpene og ned i Pyreneene. Den andre vi har er lirype (Lagopus lagopus), som vi finner i overgangen mellom skog og fjell. Fjellrypa lever gjerne høyere opp i fjellet enn lirype, og er godt tilpasset å overleve året rundt på den åpne tundraen eller i snaufjellet. Det er den arten som lever lengst nord uten å migrere.

Rypene forandrer farge med årstiden for å gå i ett med omgivelsene slik at de ikke så lett oppdages av rovdyr. Om vinteren er de derfor hvite, og resten av året er de i nyanser av brunt. Et annet spesielt kroppstrekk ved ryper er at de har fjær på føttene, som både isolerer og gjør det lettere å gå på snøen.  Rypene går «i dokk» når de hviler vinterstid, dvs. de graver seg ned i løs snø. De spiser for det meste små deler av planter, men kyllingene spiser også insekter.

Rypebestandene er mange steder truet av menneskets utbygging i fjellet (hytter, veier, kraftlinjer). Dette reduserer og bryter opp leveområdene deres, og gjør at både jegere og rovdyr får lettere tilgang til dem.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.