Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shkëmbor

Emri:   Rock pederast                                             Emri latinisht: Lagopus muta

Familja: Tetranoidae, grouse ose phasianidae

Shpërndarja : Shpërndarja qarkulare në rajonet veriore dhe arktike, Alpet dhe Pirenejtë

Migron: jo

Habitati: tundra ose zona malore

Madhësia: 34-36 cm

Pesha: 400 g

Hapësira e krahëve: 54-60 cm

Numri i vezëve: 8-14

Jetëgjatësia: 6-8 vjet

Feeding: kryesisht në thupër, buds shelg dhe catkins kur në dispozicion, si dhe fara, gjethe, lule dhe manaferrat. Zhvillimi i të rinjve ha insekte.

Kështjella Rock është përshtatur mirë në një mjedis të ashpër si tundra e hapur ose shpatet shkëmbore dhe shkëmbore në male. Ajo shpenzon shumicën e jetës së saj në tokë në ose mbi vijën e vijës. Zogu ndryshon ngjyrat e tij në mes të stinëve për t’u përzierë me rrethinën e tij. Në dimër është e bardhë e pastër dhe në pranverë dhe verë është kafe. Ka këmbët dhe këmbët me pendë që ndihmojnë në mbajtjen e tyre të ngrohtë dhe të ecin në dëborë.

Kur foleja mashkull mbron territorin, por kur vezët janë çelur, ata e lënë femrën për t’u kujdesur për të rinjtë. Zogjtë rriten shpejt dhe në vjeshtë ata janë pothuajse të rritur dhe janë në gjendje të qëndrojnë për vete.

Pëllumbat e shkëmbinjve kanë një shpërndarje trampolinë në rajonet veriore dhe arktike, përveç Alpet dhe Pyrenees. Është zogu më verior dhe rezistent në barëra barishtore në botë.

Habitati tipik për pemët e shkëmbinjve është tundra ose alpine. Zogjtë vërehen rrallë në zonat e shkurreve të larta ose nën vijën e pemës. Gjatë dimrit ata jetojnë në zonat me dëborë më pak të mbuluar me erë për të marrë ushqimin nga toka (kryesisht gjethe dhe degë të llojeve, duke përfshirë shelgun polar).

Kërcënimet kryesore  shkaktuara nga njeriu tek shkëmbi në shkallë lokale janë degradimi i habitateve (p.sh. si rezultat i zhvillimit të objekteve turistike) dhe mbi gjuetinë. Popullata globale ka aprox. 8 mln individë.

Nën-speciet e shkëmbinjve të shkëmbinjve janë Svalbard.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.