Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shkëmbinj metamorfikë

Procesi metamorfik ndodh në mjedise të veçanta, ku temperatura dhe presioni arrijnë një nivel të caktuar. Shkëmbinj metamorfikë krijohen nëse presioni është më i lartë se 3 Kbar dhe temperatura është më e lartë se 200 ° C. Cilësime të tilla gjenden në harqe vullkanike, rripa kolektivë malorë, kontinente të qëndrueshme dhe prizma akrecioni.

Metamorfoza e kontaktit ndodh në presion të ulët, por temperaturat e larta, e cila ndodh vetëm pranë një ndërhyrje që ngroh shkëmbin rrethues. Këto ndryshime formojnë gurë specifikë me përmbajtje minerale specifike që varen nga protoliti, temperatura dhe presioni.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.