Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Jerv

Jerv (Gulo gulo) lever i høyfjell, taigaskog og på tundra i nordlige deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. Den ligner noe mellom en liten brunbjørn og en ulv, men er ikke så nært beslektet med disse. Den er det største landbaserte medlemmet av mårfamilien. Jerv har sterke familiebånd, som ser ut til å vedvare selv når avkom har vandret ut på egenhånd.

Jerven er sky, sterk og modig. Ikke minst er den flere ganger observert å få større og sterkere rovdyr, som en bjørn eller en flokk ulver, til å trekke seg unna. De kan kanskje også «lure» andre rovdyr vekk fra sin byttedyr ved å avsette en ubehagelig lukt. Jerv er faktisk også gode svømmere, og de klatrer med letthet i trær.

Jerv går ikke i dvale eller vintersøvn om vinteren, slik som bjørn, men den reduserer aktiviteten sin til rundt 4 timer per døgn. Den samler matforsyninger i steinurer og tunneler under snøen som den returnerer til, noen ganger så lenge som i inntil 6 måneder. Sterke kjever kombinert med skarpe tenner gjør det mulig for den å knuse store ben og frosset kjøtt.

Jervens pels er veldig varm og vannavstøtende, noe som en gang gjorde dem til et utsatt jaktmål. I dag jaktes jerv i Norge først og fremst fordi den tar tamfe som går på beite i utmarka.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.