Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Biomagnifikim

Rritja e përqendrimit të një ndotësi në një nivel të veçantë trofe, nga një lidhje në një zinxhir ushqimor në tjetrin. Disa kimikate ndodhin në përqendrimin e tyre më të madh ekologjik në grabitqarët në krye të rrjetit ushqimor.

Helmimi masiv tragjik i viteve 1950 në Minimata, Japoni është shembulli më famëkeq i bioakumulacionit të merkurit. ndërsa merkuri hyn në det si lëndë e mbetur, bakteret e ndryshojnë atë në methylmercury dhe hyn në organizma të vegjël si karkaleca. Pasi, shumë prej këtyre krijesave të vogla hahen nga një peshk i madh, i cili merr në një sasi të madhe të merkurit, që do të thotë që thithja rritet dhe sasia e toxikëve akumulohet. Së fundi, ai arrin tek konsumatorët kryesorë të njohur edhe si njeriu që ha sasinë më të madhe të merkurit, që çon në këto sëmundje.

Fabrika e vendosur në Minimata përdorte zhiva dhe hodhi mbeturinat e pasura me metilmercur në gji, ku u akumulua në peshk.

Shumë banorë të qytetit vareshin nga peshqit si një pjesë e rëndësishme e dietës së tyre dhe u helmuan. Numri i saktë i vdekjeve nuk është i sigurt, por mbi një mijë vetë kanë vdekur, dhe shumë të tjerë kanë pësuar dëmtime nervore.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.