Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Cod

Merluci është një peshk bentik me një vijë të bardhë të dallueshme anësore në anën e saj. Mbrapa ka tendencë të jetë i gjelbër në ngjyrë kafe me rërë, dhe Merluci i Atlantikut mund të ndryshojë ngjyrën në thellësi të caktuara të ujit.

Pesha e saj mesatare është 5-12 kg. Dy llojet më të zakonshme të Merlucit janë.

Merluci i Atlantikut, i cili jeton në të gjithë Atlantikut të Veriut, dhe Merluci i Pacifikut, gjendet në të dy rajonet lindore dhe perëndimore të Paqësorit të Veriut. Merluci është një ushqim popullor me një aromë të butë dhe një mish të dendur dhe të bardhë.

Mëlçia e merlucit përdoret gjithashtu – për prodhimin e vajit të peshkut, i cili është një burim i rëndësishëm i acideve yndyrore A, D, E dhe omega-3.

The Atlantic cod is easily recognized by its chin barbel (the «beard»), and a white line along its body. Photo: Hans-Petter Field

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.