Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Cryolite

Cryolite (Na3AlF6- Sodium Aluminium Fluoride) është një mineral lokal, i gjetur vetëm në sasi të mëdha në bregun perëndimor të Grenlandës.

Është e bardhë për të verdhë, por gjithashtu mund të jetë e zezë ose e purpurt. Emri vjen nga greqishtja, që do të thotë “akull-gur” në aluzion për pamjen e saj.

Ajo ishte një burim i pashtershëm në sasi të mëdha në Grenlandë që nga mesi i viteve 1800, dhe përdoret si fluks për prodhimin e aluminit.

Është një mineral kureshtar. Mostrat e pangjyrë në dukje ‘zhduken’ në ujë për shkak të indeksit shumë të ulët refraktiv (indeksi i thyerjes është 1.338 i cili është afër indeksit të thyerjes së ujit).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.