Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Diatomet tokësor

Diatomet tokësor janë një pluhur që përmban rreth 80% -90% silicë, e bërë nga mbetjet fosile të diatomave. Ekzistojnë dy lloje kryesore të diatomeve tokësor : klasa ushqimore, e cila është e përshtatshme për konsum, dhe klasa filtri, e cila është e pangrënshme, por ka shumë përdorime industriale. Ajo është minuar për dekada dhe ka aplikime të shumta industriale.

Në të gjithë botën ka depozita të lashta të tyre që datojnë deri në 50 milionë vjet më parë, edhe pse shumica e tregtarëve janë nga depozitat që datojnë në 13 milionë vjet. Ajo u zbulua së pari në 1837 nga një fshatar në Gjermani, dhe u gjet shpejt për të qenë një gërryes ideal për lustrim metalesh dhe bizhuteri.

Diatomet tokësor janë përdorur:

  • si kontroll dëmtues (jo-toksik për njerëzit, duke tharë insektet jashtë);
  • për abrazion;
  • për filtrim (pishina, pijet, pastrimi i ujit);
  • si shtesa dietike.
«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.