Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Diatometë

Diatometë janë alga planktonike me një qelizë të vetme dhe me skelet të jashtëm të bërë nga silicë. Shikuar në mikroskopë, diatomet tregojnë një larmi të madhe formash me shumë modele interesante dhe të bukura. Ato mund të shfaqen si filamente, zinxhirë ose koloni, ose në kolonën e ujit (fitoplankton) ose bashkangjitur në ndonjë substrat të vetëm (benthos), dhe ato janë ndër algat më të shumta, veçanërisht në Oqeanin Jugor rreth Antarktidës dhe gjithashtu në det akull. Diatomet janë kështu një burim i madh ushqimor për mikroorganizmat detarë dhe të ujërave të ëmbla dhe larvat e kafshëve.

Diatometë janë të ndarë në dy grupe:

  • Centrales (tani i quajtur Biddulphiales) të cilat kanë striae valvulash të rregulluara në thelb në lidhje me një pikë, një anulus ose një areol qendrore dhe kanë tendencë të shfaqen në mënyrë radiale simetrike.
  • Pennales (të quajtur tani Bacillariales) të cilat kanë striae valvulash të rregulluara në lidhje me një linjë dhe tentojnë të shfaqen në mënyrë bilaterale simetrike.

Ata u shfaqën miliona vjet më parë, së bashku me dinosaurët. Ata janë të përfshirë në ciklin biogjeokimik të silicit dhe janë praktikisht të natyrshme në çdo mjedis që variojnë nga uji në akull në tokë. Guacka prej silici mbesin prapa kur një diatom vdes, duke formuar diatomet tokësor.

Diatometë janë “kampionët e fotosintezës” që prodhojnë 25-40% të oksigjenit që ne marrim.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.