Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ekspedita Antarktike e Belgjikës

Ekspedita e parë shkencore dhe hulumtuese që u mbivendos në Antarktidë. Organizatori dhe udhëheqësi i saj ishte Adrien de Gerlache, oficer i marinës belge. Ekspedita lundroi nga Antwerp më 16 gusht 1897, në anijen “Belgica”, nga e cila më parë ishte një balenë e quajtur “Patria”.

Megjithëse ekspedita ishte belg, u financua midis të tjerave nga Shoqata Gjeografike Belge, specialistë të mirë dhe nacionalitete të tjera u ftuan të merrnin pjesë. Midis tyre ishin norvegjezi Roald Amundsen, i cili si i pari arriti Polin e Jugut në vitin 1911, rumun Emil Racoviţa, zoologist dhe speleolog, amerikan Frederick Albert Cook, mjek dhe Pol Henryk Arctowski – gjeolog, gjeofizik dhe glaciolog.

Më 2 mars 1898, anija u kap në një akull në Detin Bellingshausen dhe ekspedita u detyrua të kalonte dimrin në Antarktidë, e cila nuk ishte parashikuar më parë (p.sh. ekspedita nuk ishte e pajisur me rroba të ngrohta dimri në sasi të mjaftueshme). Përfundimisht, anija u lirua nga akulli një vit më vonë, më 13 mars 1899, e cila paraprihej nga puna mujore për të bërë një kanal përmes akullit duke përdorur mjete dhe materiale shpërthyese.

Më 5 nëntor 1899, ekspedita u kthye në Antwerp.

Dy vetë vdiqën gjatë ekspeditës: marinar norvegjez Carl August Wiencke, i cili ishte marë nga valët nga kuvertë gjatë një stuhie, dhe belgu Emile Danco, përgjegjës për vëzhgimet gjeofizike, të cilët kishin probleme në zemër dhe vdiqën nga lodhja.

Pavarësisht se ishte në klimatike të vështira (temperatura të ulëta, natë polare) dhe fizike (pjesëmarrësit e ekspeditës vuanin nga kequshqyerja, skorbuti, depresioni, disa prej tyre kishin probleme mendore për pjesën tjetër të jetës së tyre), ekspedita ishte një sukses.

Janë mbledhur shumë të dhëna shkencore (p.sh. vëzhgimet meteorologjike të vazhdueshme janë bërë) dhe shumë vëzhgime të dobishme (ditarët e Cook dhe Amundsen) në lidhje me psikologjinë, përshtatjen e trupit të njeriut në kushtet e natës polare ose parandalimin e skorbutit (ngrënia e mishit të freskët të penguins dhe vulave ) janë marrë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.