Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Eider Common

  • Eider Common është – Rosa e zakonshme e detit (Somateria mollissima) përfaqësuesi më i madh i rosave;
  • jeton në rajonet veriore (Skandinavia, Islanda, Ishujt Faroe, Siberi, Grenlandë, Labrador, Nova Scotia).
  • Ajo ka një siluetë masive me një kokë të madhe pykë dhe një profil karakteristik me ballë të sheshtë.
  • Ajo ekspozon dimorfizmin seksual të theksuar (femra gri-kafe, burrë me ngjyrë të bardhë-zezë me gji të kuqërremtë dhe prapa të gjelbërt të kokës).
  • Kjo Rosë e zakonshme deti ndërton fole në tokë në mesin e shkëmbinjve, ose në bar pranë ujit.
  • Rosat e zakonshme të detit ushqehen kryesisht me molusqe dhe krustace (një artropod i grupit të madh, kryesisht ujor, të tilla si një gaforre, karavidhe, karkaleca) të kapur nga shtrati i detit gjatë zhytjes.
  • Këto zogj formojnë klane femra multi-gjenitale, ku femrat së bashku kujdesen për të rinjtë dhe madje ndihmojnë me vezët (një femër paraqet 2-6 vezë).

Puplat e Rosës së zakonshme të detit, përdoren në jorganet e ngrohtë dhe cilësor dhe veshje speciale polare.

  • Shitjet vjetore të veshjeve polare të specializuara dhe mbi të gjitha jorganët dhe jastëkët e mbushur me ppupla janë më shumë se 30 milionë euro.   Kostoja e një jorgan të tillë është 6.000 – 30.000 euro, ndonjëherë edhe deri në 250.000 euro.
  • Ultra dritë poshtë është materiali më i njohur termik i izolimit në Tokë. Furnizuesi kryesor i këtij materiali është Islanda (kanë patentuar teknologjinë e përpunimit). Çdo vit më shumë se 300 koleksionistë të certifikuar korrin një total prej 2.5 ton zbritje, direkt nga foleja, në fillim të sezonit të mbarështimit – pjesërisht dhe pastaj pjesa tjetër pas përfundimit të saj.
  • Rosat e zakonshme të detit femra para se të vendosni vezën me një fole të tyre të poshtme (duke rrahur rreth 20 g pendë gri të errët nën mbulesën e tyre të pendës), në mënyrë që vezët të mbrohen plotësisht nga ftohtësia e rëndë.

Rosat e zakonshme të detit janë veçanërisht të mbrojtura në Islandë – ata janë të pajisur me kuti tokash tokësore dhe kanë besim tek njerëzit.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.