Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Обична северна гуска

Обична северна гуска (Somateria mollissima) е најголемиот претставник на патките; живее во северните предели (Скандинавија, Исланд, Фарски Острови, Сиберија, Гринланд, Лабрадор, Нова Шкотска). Има огромна силуета со голема клинеста глава и карактеристичен профил со рамно чело. Тоа покажува видно изразен полов диморфизам (сиво- кафеаво за женка, црно-бело за мажјак, со розевкасти гради и зеленикав заден дел на главата).

Обичната северна гуска гнезди на земја меѓу камењата или во тревата блиску до вода. Обичните северни гуски во главно се хранат со мекотели и ракови кои ги фаќаат на морското дно додека нуркаат. Овие птици формираат повеќе-генитални кланови, каде женките заедно се грижат за младите и помагаат со јајцата ( една женка несе 2-6 јајца). Пердувите од овие птици се користат за изработка високо квалитетни вреќи за спиење и специјална облека. Годишната продажба на специјализираната поларна облека и пред сè меки производи и перници исполнети со пердуви е повеќе од 30 милиони евра. Цената на ваков јорган е 6 000 до 30 000 евра, повремено и до 25 000 евра. Ултра лесните пердуви се познати како материјал за најдобра термичка изолација на светот.

Главен снабдувач на овај материјал е Ирска (тие ја патентираа технологијата на обработка). Секоја година повеќе од 30 сертифицирани собирачи собираат вкупно 2.5 тони пердуви директно од гнездата, на почетокот на сезоната за размножување- делумно, и потоа остатокот после нејзиното завршување. Женките пред да го снесат јајцето, го прават гнездото ( кубејќи околу 20грама темносиви пердуви од својата покривка од пердуви), за јајцата да бидат целосно заштитени од голем студ.

Обичните северни гуски се особено заштитени во Исланд- каде се снабдени со земјени гнездени кутии, и имаат доверба во луѓето.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.