Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ekuilibri I mases se Akullnajes

Dallimi në mes të sasisë së akumulimit dhe ablacionit të një akullnajë. Ajo mund të matet mbi një vit (bilanci vjetor i masës) ose gjatë disa viteve (bilanci afatgjatë i masës).

Matja më e zakonshme e balancës së masës kryhet gjatë një viti hidrologjik.

 

Fillimi dhe fundi i vitit hidrologjik përcaktohen nga dy minime të njëpasnjëshme: fundi i rënies më të madhe të masës sipërfaqësore të akullnajës, e cila ndodh në fund të periudhës kur ndodh ablacioni (periudha e verës).

Viti hidrologjik ndahet në dy pjesë: periudha e akumulimit (periudha e dimrit), kur shfaqja bie mbi akullnajë dhe mbledh masën e akullit në majën e saj (zakonisht duke filluar nga gushti ose shtatori), dhe periudha “ABLATION” (verë Periudha), kur akullnajë fillon të humbasë në masë pas rënies së reshjeve të fundit në prill / maj).

Pozicioni i sipërfaqes së akullnajave matet mbi periudhat e akumulimit dhe ablacionit, që do të thotë se matjet merren dy herë në vit, duke përdorur aksione ablacioni.

Bilanci masiv i Hans Glacier

 

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.