Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Esker

një kreshtë e gjatë e ndërtuar nga rërëset e shtresuara në mënyrë diagonale dhe zhavorrët me kreshtë të valëzuar (Figura 1) ose një sërë kodrash të zgjatura të krijuara nga ujërat e rrjedhura që rrjedhin përmes kanaleve nënglaciale (eskubale) ose engaktiale (englacial eskers) ose përgjatë çarave të hapura në sipërfaqen e akullnajave eskers supraglacial).

Esks nënglacial shpesh janë të vendosura në luginën subglaciale. Më shpesh, ato janë pingul me pjesën e përparme të akullnajës ose akullit, që i krijoi ato.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.